Wednesday, 24 August 2011

mengingati insan yg telah pergi .


salam 24 ramadhan semua :)

harini aku nak cerita pasal arwah atuk aku . sebak bila teringatkan arwah .pagi tadi lepas subuh aku pun baring2 laa , maklumlah kelas lambat harini .terfikir la kan tak lame lagi dah nak raya . tahun nie first time aku raya tanpa atuk . atuk aku baru je meninggal 25 Feb lepas . aku ingat lagi pesanan arwah sebelum dia pergi ,"jangan kawan dengan orang jahat , kawan orang baik-baik je" . sayu sangat time nie . die masih kenal aku adik beradik tapi dah tak nampak sangat . tak lame lepas tu (lebih kurang 2 minggu laa) , dia dah tak kenal orang , ingatan dia dah tak macam biasa . kalau datang melawat dia , dia masih tanya kitorang sape .ada sekali nie time dia ingat lagi , dia suruh nenek bagi aku 3 beradik sorang RM5 . memang tak besar nilai duit tu tapi sangat bermakna bagi aku . dia memang tak pernah lupa bagi duit kalau kitorang datang . masa ni dia suruh kitorang tunjuk duit tu dekat dia sebab dia takut kitorang tipu . kalau korang pun mesti korang tak sampai hati nak ambik duit orang yg tengah sakit and memang perlukan duit utk beli keperluan dia . nak taknak aku terpaksa ambik duit yg nenek bagi and tunjuk kat atuk . lepas tu baru die puas hati . sampai sekarang aku masih simpan lagi duit tu . sayang nak pakai .

masa arwah meninggal , aku tengah kerja . nak balik awal tak dapat sebab aku kena siapkan tempahan yg orang nak ambik malam tu , Tuhan je yg tau macam mana aku buat kerja masa tu , nasib baik laa ada orang yg sudi tolong aku siapkan tempahan tu . malam baru aku dapat balik kampung and tengok jenazah , aku sempat bacakan yasin untuk arwah . air mata aku tak menitis pun masa tengok jenazah tapi dalam hati aku Tuhan je yg tau apa rasanya . memang aku tak rapat sangat dengan arwah tapi rasa sayang tu memang kuat . atuk selalu pesan kat aku 'belajar rajin-rajin' . dia tak pernah lupa suruh aku belajar. 

kalau korang masih ada atuk dan nenek , hargailah diorang :)



                                                                                                                           

No comments:

Post a Comment